Over mij

Stevig,   

met een open hart  

Ik coach mannen die graag hun werk & leven betekenisvol en liefdevol willen inrichten. Mijn motivatie is om jou, als man, bij je hart te brengen en plezier, zin en kracht te vinden

En dat doe ik al jaren. 

Al noemde ik dat niet zo. Veel te spannend in mijn werk als organisatie-adviseur en leiderschap-expert.

Ik dacht dat ik in mijn werk sterk en flink moest zijn. Het allemaal te weten, met alles om te kunnen gaan en elke stoot te kunnen incasseren. 

Maar dat is niet zo. Het kan anders.

Het is mogelijk in werk en relaties open te zijn, nog meer te verbinden, en tegelijk stevig en krachtig te zijn. Je oprechte verlangens te leven. Dat is heel betekenisvol en vervullend.

Dat leerde ik zelf en dat leer ik nu andere mannen.

HOe kwam dat zo
de aanleiding

Voorjaar 2020:
Ik ben aangesloten bij een van de beste organisatie-adviesbureaus van Nederland: Kessels & Smit. Organiseer leiderschapsprogramma’s voor senior-managers bij Nyenrode Universiteit, en daar doceer ik ook en coach leiders. Ben teamcoach, begeleid heidagen, denk mee over strategie en implementatie. 

Best wel indrukwekkend, vind ik zelf. 

Ik verdien goed, heb werk dat er toe doet. Elektrische auto, mooi huis aan de Vecht, fijn gezin.

En toen schreef ik op 14 april 2020, in de derde week van de corona lock-down, op Facebook ineens:

“Wat mij langzaam onthult wordt, is hoe fijn ik het vind om te leven zonder druk. In een klein kringetje, met veel mensen op straat. Gezellig drukke boel in de buurt, iedereen thuis en ontspannen. Niemand hoeft ergens heen, en zij die wel haast hebben zoeven makkelijk door. En vooral, ik hoef nergens heen.

Eindelijk tijd. Tijd om samen met Tobias te zijn. Om met Job gierend van plezier in een onmogelijke stand van de kabelbaan te zwiepen. Tijd om die kleine klusjes te doen. Ik verheug me de komende maanden op ruimte om het hele huis grondig schoon te maken en zoveel onnodige zut weg te gooien.

Tijd genoeg om tot mezelf te komen. Lange nachten te maken. Piano te spelen. Een boek te lezen, wat zeg ik, een trilogie! 

Tijd om te verzachten… ik hoef even niet groot te zijn. Niet opgewassen zijn. Liever stil en innig. Liever groot van hart.

En dan denk ik, dit wil ik. Dit wil ik de 20-30 jaar dat ik hier misschien nog mag leven. Ik heb steeds verkeerd gekeken. Gedacht dat voor werk ik sterk en flink moest zijn. Het allemaal te weten, met alles om te kunnen gaan en elke stoot te kunnen incasseren. 

Zou het mogelijk zijn om ons geld te verdienen met verzachten? Door ruimtes van liefde en helderheid te creëren? Toevluchtsoorden van schoonheid zie ik voor me. Om in te verruimen, te verzachten, te dromen, te worden wie je eigenlijk bent.”

Dat was het begin. Vier weken later had ik de URL mankrachtcentrale.nl geclaimd.

Mijn Bio

In 1993 ben ik afgestudeerd in de klinische psychologie, met als specialisatie seksuologie. Al tijdens mijn studie in Amsterdam hield ik me bezig met persoonlijke en spirituele groei. Ik volgde allerlei cursussen en zat in leer-therapie. Heb me een paar jaar verdiept in de Japanse natuur-religie Shinto. Regelmatig ging ik naar het Benedictijnse klooster ‘De Slangenburg’ bij Doetinchem. Ik hou erg van de sfeer en de eenvoud in het leven als monnik. Een blauwe maandag heb ik overwogen in te treden. 

Na mijn studie leerde ik als trainer-coach Zelfmanagement mensen zichzelf en anderen begrijpen in trainingen Persoonlijke Kracht bij Boertien & Partners.
In 1998 introduceerde een collega het ‘Tibetaanse boek van leven en sterven’ van Sogyal Rinpoche. Ik was na het lezen enthousiast en boekte een reis naar Londen waar ik deze boeddhistische meester zou gaan ontmoeten. In Londen werd ik student van hem. En dat ben ik 25 jaar gebleven.

Na Boertien vestigde ik mij als zelfstandig trainer/adviseur en richtte samen met anderen een onderneming op in HR-services.

In retraite
Een grote ommezwaai maakte ik in 2006. Ik verliet mijn comfortabele leven als DINKy (Dubbel Income No Kids) en ging een full-time boeddhistische retraite doen van 3 jaar, 3 maanden en 3 dagen, gewijd aan studie en meditatie. Ik was vastbesloten om een antwoord te krijgen op Mijn Vragen: “Wat is waar? Waar kan ik op vertrouwen? Wie ben ik werkelijk?” 

Met een paar honderd (!) westerlingen van over de hele wereld zaten we afgezonderd op een mooie bergtop. Een groots experiment. Nog nooit vertoond in de geschiedenis van het Tibetaans boeddhisme.

 

Ik kreeg krachtig onderricht van oude traditionele Tibetanen en jonge, vooruitstrevende leraren, waaronder ZH Dalai Lama, over meditatie, bewustzijn, mededogen, mind-training, filosofie en wijsheid. Veel traditionele esoterische ‘geheimen’ zijn me onthuld. Periodes van studie en contemplatie wisselden af met maanden van stilte en meditatie. Daarnaast ben ik getraind als meditatie-instructeur en als ‘Spiritual Counselor’ en heb ik mede-retraitanten gecoacht.  

Terug naar Nederland
Toen ik in november 2009 weer thuis in Rotterdam kwam was de wereld veranderd. Voor mijn vertrek was er welvaart en werk genoeg. Tijdens mijn retraite was de bankencrisis losgebarsten en ontstond er werkeloosheid. 

Ik werd weer ondernemer, en richtte het bedrijf Kernzaken op, gespecialiseerd in intuïtief leiderschap. Mijn inzichten en ervaringen uit de retraite zette ik om in een boek, ‘Excelleren in je werk. Het verschil tussen goed en buitengewoon goed’ (2013, Boom Uitgevers). Daarin heb ik geprobeerd om zonder spiritueel jargon een spiritueel boek te schrijven voor mensen in organisaties. Het werd een bescheiden succes, met een nominatie voor het Managementboek van het Jaar.

In die jaren ontmoette ik mijn huidige lief Tessa en had ik plots een gezin. Man, wat vond ik dat moeilijk, ik wist niet goed wat liefde was. Of wat ‘hart openen’ betekent. Weer iemand toelaten, met kinderen nog wel! …. wow. Er zat een dik pantser rond mijn kwetsbaarheid. Vol leven is iets anders dan contempleren op een berg. 

In 2017 werd mijn zoon Tobias geboren. Dat was een game-changer. Vol genegenheid, zonder twijfel. Hart wijd open.

Na een paar jaar Kernzaken wilde ik weer complexere opdrachten doen, meer uitgedaagd worden. Ik sloot me aan als adviseur bij Kessels & Smit, The Learning Company in Utrecht. Daar zijn we ook gaan wonen. Ik begeleid organisatie-ontwikkeling, faciliteer MT’s en andere teams, ontwerp en geef leiderschapsprogramma’s in de profit en non-profit. Appreciative Inquiry oftewel de waarderende benadering vind ik een mooie, effectieve werkwijze om mensen en organisaties in een positieve beweging te brengen.

De volgende stap
Achteraf gezien was het boek “Excelleren’ geschreven vanuit het paradigma ‘sterk en flink zijn’. 3,5 jaar in strikte retraite was niet genoeg om een aantal basisovertuigingen uit mijn systeem te krijgen. Het was een flinke zwieper in mijn ontwikkeling, zeker, maar ik was niet verlicht. Ik had diepzinnige ervaringen in dat wat werkelijk waar is en wie ik in wezen ben, maar ontspannen en vertrouwen kon ik nog steeds niet. Er zaten nog wat oude trauma’s verborgen in de vezels van mijn lijf.

Er was iets sterkers nodig. Ik ontdekte het plantmedicijn ayahuasca uit de regenwouden van Zuid-Amerika. Geweldig. Confronterend. Helend.
Ayahuasca liet me zien en ervaren wat de essentie van bewustzijn is, zonder een spoor van twijfel achter te laten. Op een heel ander niveau dan het boeddhisme dat heeft gedaan. Tegelijk zou ik zonder de lessen en introducties in het Absolute in het klooster, nooit zulke diepe ervaringen hebben gehad met ayahuasca.

Wat is de essentie van mijn persoonlijke en professionele ontwikkeling?
Verstillen, verzachten, verruimen en verwonderen… zodat ik stevig kan zijn met een open hart. Moedig als een krijger in elke situatie, maar zonder schild en pantser. Scherp als het nodig is, maar altijd vanuit liefde.

Dat deel ik je graag met je.

s

klik hier voor nuttige tips

l

schrijf je in voor de e-zine

Stel een vraag
Mail me!

Wil je me iets voorleggen? Heb je een vraag? Mail me hier:

Wil jij geen tip en podcast missen?

Ontvang updates en helpende ideeën over krachtmannen en mankrachtcentrale.
Meld je nu aan!

Je bent succesvol aangemeld!